Bir Kitap, Bir Dergi

Ebubekir Sifil2004, Gazete Yazıları, Ocak 2004

Geçtiğimiz Ramazan‘da bir konferans için gittiğim Gaziantep‘te tanıştığım değerli isimlerden birisi Fikret Oğuztürk. Öğretmen (yanlış hatırlamıyorsam branşı Kimya idi) ve oldukça gayretli biri Fikret bey. Ortaçağ’ı Özledim adıyla yazdığı 3 ciltlik kitabının ardından Osmanlı Tarihi ile ilgili bir çalışma hazırlığı içinde olduğunu söylemişti.

Mezkûr kitabının 1. cildiyle 2. cildin bir kısmını “Onların Ortaçağ’ı“na, 2. cildin geri kalan kısmıyla 3. cildin tamamını da “Bizim Orta Çağ’ımız“a ayırmış. Kitaplar kolay okunan, sürükleyici; sosyal tarih, ilimler tarihi, kültür ve aktüaliteyi başarılı bir şekilde harmanlamış. “Orta Çağ” tabir edilen zamanlarda Müslümanlar‘la Gayrimüslim dünya arasında ilgi çekici karşılaştırmaların yapıldığı ve çarpıcı tesbitlerin yer aldığı bu çalışmayı, “bilinçlendirici” olarak nitelendirmek mümkün. Aynı zamanda büyük “i“li bir “insan” olarak tanıdığım Fikret beyi tebrik ediyor ve bu ilk kitap çalışmasının, kendisini, yeni çalışmaları beklenen bir yazar olmak gibi bir yükün altına soktuğunu bilhassa vurgulamak istiyorum. (İrtibat adresi: PK.1177 Gaziantep. Tel: 0532 391 98 65)

Sözünü edeceğim dergi ise Beklenen İrşad. Yayın hayatına yeni atılan (bu ay 4. sayısı çıkmış oluyor) İrşad‘da tasavvufi renk hakim durumda. Yayın hayatına yeni atılmış olmanın getirdiği bazı handikapları aşması halinde gelecek vaat eden İrşad‘a Ali Nar hoca yanında, Daru’l-Hikme‘deki arkadaşlarla birlikte ben de her ay yazı vermeye çalışıyorum. Genç ve gayretli bir ekibin hazırladığı ve her sayısında seviye ve kalite bakımından biraz daha ileri giden bu dergi, desteklenmesi halinde önemli şeyler yapabilir.

Periyodik yayıncılığın çift yönlü işleyen bir süreç içinde fonksiyon icra ettiğini biliyoruz. Yani bir gazete veya dergi bir yandan kendisini okuyucuya isbat etme durumunda iken, diğer yandan okuyucudan gördüğü ilgi ve rağbet oranında kendisini geliştirebilir ve okuyucuyu besleyebilir.

Şimdiye kadar çıkan sayılarında Sünnet’e ittiba, Ehl-i Sünnet olmanın anlamı, Medrese eğitimi gibi önemli konulara neşter vurdu İrşad. Yapmak istedikleri konusunda sanıyorum yeterli ipuçlarını vermiş durumda.

Bundan sonrası okuyucunun teveccühüne mazhariyeti oranında şekillenecek. “İslami kesim“de saman alevi gibi bir yanıp bir sönenler kadar, uzun yıllar boyunca başarılı bir yayın çizgisi sürdürerek kalıcılık elde edebilen dergilerin varlığı da bir realite. Kalıcı ve vazgeçilmez olmak adına yola çıkan İrşad‘ın, en fazla birkaç sayı sonra belli bir tabana oturacağını ve önemli bir kitleye hitap edeceğini umabiliriz.

Eğer şimdiye kadar haberdar olmadıysanız, çıkan sayılarını alıp incelemenizi öneririm. (İrtibat adresi: Alemdağ cad. No: 738/3 Yukarı Dudullu/İstanbul. Tel: 0216 526 01 37. Ayrıca www.beklenenirsad.com adresinden de dergiye ulaşabilirsiniz.)

Milli Gazete – 13 Ocak 2004